Je eigen verkiezingen

Je eigen verkiezingen

Basisschool

 1. Introductie
 2. Richt een partij op
 3. Schrijf een ver- kiezingsprogramma
 4. Voer campagne
 5. Breng je stem uit
 6. Tel de stemmen
 7. Vorm een coalitie

Richt een partij op

Nederland is een democratie. Dat betekent dat het volk mee mag beslissen over hoe het land bestuurd wordt. We doen dit door te stemmen op iemand die namens een politieke partij in de Tweede Kamer komt. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een partij oprichten. Er zijn ook andere manieren om invloed te hebben op het bestuur. Bekijk ze hieronder in het filmpje. 

Invloed uitoefenen

Jullie gaan nu zelf een partij oprichten. Niet om het land mee te besturen, maar om voor één dag te bepalen hoe jullie lessen er uitzien. Jullie mogen zelf standpunten bedenken, je partij een naam geven, een kandidatenlijst maken en je partij officieel registreren. Net zoals bij echte partijen.

Onderaan de pagina vind je extra informatie over politieke partijen, de kandidatenlijst en de Kieswet

2.1 Bedenk jullie standpunten

Een partij is een groep mensen die over veel dingen ongeveer hetzelfde denkt. Wat vinden jullie belangrijk? Wat moet er anders in de klas?

Je hoeft de plannen nog niet uit te werken. Schrijf op wat jullie partij in grote lijnen wil bereiken.
Dus niet: We willen een half uur voetbal per dag. 
Maar wel: We willen meer sporten.

Opdracht:

 1. Bedenk twee ideeën waar jullie voor zijn. Wat willen jullie bereiken? Leg ook uit waarom.
 2. Bedenk ook twee dingen waar jullie tegen zijn. Wat zouden jullie willen veranderen of afschaffen? Leg ook uit waarom. 

2.2 Verzin een naam

Als je weet wat voor soort partij jullie willen oprichten, dan is het belangrijk dat jullie een goede naam verzinnen. Het is nog niet zo makkelijk om een naam te bedenken. De kiezers moeten door de naam direct een idee hebben waar jullie partij voor staat. Als je een lange naam bedacht hebt kun je de naam natuurlijk afkorten.

Opdracht

Verzin een goede naam voor jullie partij. 

2.3 Regel de officiële registratie

Een politieke partij oprichten is een serieuze zaak. Daarom moeten jullie je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de notaris.

Opdracht

 1. Vraag aan jullie juf of meester een formulier van de notaris en een formulier voor de Kamer van Koophandel.
 2. Vul beide formulieren in en lever deze weer in bij je juf of meester. Als jullie dit goed hebben gedaan, dan ontvangen jullie het inschrijfnummer. Jullie partij is dan officieel opgericht!

2.4 Stel een kandidatenlijst op

Een politieke partij moet een kandidatenlijst inleveren bij de Kiesraad. Op de lijst staan alle mensen die in de Tweede Kamer willen komen.

Hoe hoger je op de kieslijst staat hoe meer kans je hebt om gekozen te worden in de volksvertegenwoordiging. Het is belangrijk om na te denken wie je waar op de lijst zet. Wie kan het best invloed uitoefenen? Wie heeft er veel kennis? Willen jullie evenveel mannen als vrouwen op de lijst?

De persoon die op nummer 1 van de kandidatenlijst staat noemen we de lijsttrekker. Hij of zij is de bekendste persoon van de partij. De lijsttrekker moet vaak iets zeggen voor een grote groep. Hij of zij moet dus niet bang zijn om een spreekbeurt te houden.

In totaal komen er 9 kinderen in jullie volksvertegenwoordiging. Hoe meer stemmen jullie partij krijgt, hoe meer kinderen van jullie lijst in de ‘Tweede Kamer’ komen. Maar het kan ook zijn dat jullie maar 1 zetel halen. Dan kan er dus maar één leerling in de volksvertegenwoordiging.

Opdracht

Maak een kandidatenlijst en schrijf de naam van jullie partij erboven. Goede kandidaten zorgen dat er veel op de partij gestemd wordt tijdens de verkiezingen. Lever de kandidatenlijst in bij jullie juf of meester.

Ga naar stap 3

Ik wil meer weten over

Of zoek op een begrip omtrent verkiezingen

Politieke partijen

In politieke partijen komen mensen bij elkaar die ongeveer dezelfde ideeën hebben over hoe Nederland bestuurd moet worden. Iedere partij heeft zijn eigen ideeën. Tijdens verkiezingen stem je op de partij die het beste bij jou past. In Nederland mag iedereen een partij oprichten en meedoen aan verkiezingen. Je moet dan wel aan een paar eisen voldoen.

 Hoe meer stemmen een partij heeft, hoe meer mensen de partij krijgt in de Tweede Kamer.

Op dit moment zitten er elf politieke partijen in de Tweede Kamer. Sommige hebben heel veel plaatsen (zetels), andere hebben er maar twee. In totaal zijn er 150 zetels in de Tweede Kamer.

 

De Partijen die nu in de Tweede Kamer zitten zijn:

democratie
Bij een democratie is de bevolking de baas.
Tweede Kamer
De landelijke volksvertegenwoordiging.
kandidatenlijst
De lijst met de mensen op wie je kunt stemmen.
Kieswet
In de Kieswet staat hoe verkiezingen moeten worden georganiseerd.
Kamer van Koophandel
Alle nieuwe bedrijven en verenigingen moeten zich hier aanmelden.
Kiesraad
De Kiesraad organiseert de verkiezingen.
volksvertegenwoordiging
De volksvertegenwoordiging neemt namens het volk beslissingen.
lijsttrekker
De lijsttrekker is meestal de bekendste persoon van een politieke partij.
zetels
Plaatsen in een parlement.
Democratie
Bij een democratie is de bevolking de baas.
Gereformeerde
stroming binnen het protestantisme
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.