Scholierenverkiezingen

De Scholierenverkiezingen worden georganiseerd vlak voor de echte verkiezingen. Leerlingen mogen stemmen van 27 februari tot en met 14 maart 2023. Extra informatie en filmpjes over verkiezingen vind je hier.

Scholierenverkiezingen

Hoe ziet de provinciale staten eruit als jongeren het voor het zeggen hebben?

Niet zo heel erg anders eigenlijk. De uitslag van de Scholierenverkiezingen lijkt vaak erg op de werkelijke verkiezingsuitslag. Je kunt met de hele klas, of zelfs met de hele school, meedoen aan de Scholierenverkiezingen. Een paar dagen voor de landelijke verkiezingsdag kun je op school je stem uitbrengen op de partij die het beste bij jou past. De uitslag wordt een dag voor de echte verkiezingen bekend gemaakt.

Helaas telt je stem niet mee voor de echte verkiezingen. In Nederland mag je pas stemmen als je achttien jaar of ouder bent. Toch is het leuk om alvast uit te zoeken met welke partij jouw idee├źn het meeste overeenkomen. Op deze pagina vindt je allerlei handige informatie over verkiezingen.

Hoe?

Hoe organiseer je Scholierenverkiezingen op jouw school? In dit filmpje leggen we dat uit.

Verkiezingen

Het is belangrijk dat verkiezingen eerlijk verlopen. Bekijk het filmpje om te leren wat vrije en geheime verkiezingen precies zijn.

Democratische verkiezingen

Welke partij past bij jou?

Om je een handje te helpen met het maken van je keuze heeft ProDemos verschillende tools ontwikkeld. Je hoeft de uitkomst van deze tools natuurlijk niet blindelings op te volgen. Als jij denkt dat een andere partij toch beter bij je past, is dat ook prima.

  • www.stemwijzer.nl
    Met de stemwijzer kun je kijken met welke partij jij de meeste overeenkomsten hebt.
  • www.stem.prodemos.nl
    Met informatie over de verkiezingen
  • www.youngvoice.nl
    Young Voice helpt je te ontdekken waar jij voor staat en welke politieke partijen hier het best mee matchen.