Scholierenverkiezingen

Europese Parlementsverkiezingen

De uitslagen van de Scholierenverkiezingen voor het Europese parlement zijn bekend op woensdag 22 mei om 17.00. Houd deze website in de gaten en kijk voor de uitgebreide resultaten op provinciale staten zijn bekend op dinsdag 19 maart 2019. Houd deze website in de gaten en kijk voor de uitgebreide resultaten op uitslagen.scholierenverkiezingen.nl. (opens in a new tab)" href="http://uitslagen.scholierenverkiezingen.nl" target="_blank">uitslagen.scholierenverkiezingen.nl.

Voorspellende waarde

Natuurlijk zijn de Scholierenverkiezingen geen peilingen die de uitslag van de echte verkiezingen voorspellen. Maar de uitslagen van de Scholierenverkiezingen vertonen in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Wel zijn de verschuivingen bij de Scholierenverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder scholieren nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen.

Bepaalde partijen scoren bij de Scholierenverkiezingen structureel lager dan bij de echte verkiezingen, bijvoorbeeld het CDA en de PvdA. Andere partijen scoren structureel hoger, bijvoorbeeld D66 en GroenLinks. Ook nieuwe partijen en extreemrechtse partijen scoren bij Scholierenverkiezingen vaak hoger dan bij de echte verkiezingen.

Historische uitslagen

Benieuwd naar uitslagen uit het verleden? Dan kun je hier oude uitslagen vinden. Uitslagen zijn onder andere uit te splitsen naar school, gemeente en provincie.