Scholierenverkiezingen

Tweede Kamerverkiezing 2023

Op deze pagina kun je de uitslagen bekijken en zelfs per provincie, gemeente en school bekijken.

Provinciale Statenverkiezingen

De uitslagen van de Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 zijn bekend gemaakt op dinsdag 14 maart. GroenLinks kwamen als grootste uit de bus. Kijk hier voor de uitgebreide resultaten.

Voorspellende waarde

Natuurlijk zijn de Scholierenverkiezingen geen peilingen die de uitslag van de echte verkiezingen voorspellen. Maar de uitslagen van de Scholierenverkiezingen vertonen in grote lijnen hetzelfde patroon als de echte verkiezingen. Wel zijn de verschuivingen bij de Scholierenverkiezingen heftiger: een partij die sterk wint, wint onder scholieren nog sterker. Omgekeerd geldt hetzelfde voor de verliezende partijen.

Bepaalde partijen scoren bij de Scholierenverkiezingen structureel lager dan bij de echte verkiezingen, bijvoorbeeld het CDA en de PvdA. Andere partijen scoren structureel hoger, bijvoorbeeld D66 en GroenLinks. Ook nieuwe partijen en extreemrechtse partijen scoren bij Scholierenverkiezingen vaak hoger dan bij de echte verkiezingen.

Historische uitslagen

Benieuwd naar uitslagen uit het verleden? Dan kun je hier oude uitslagen vinden. Uitslagen zijn onder andere uit te splitsen naar school, gemeente en provincie.