Scholierenverkiezingen

Wat zijn de Scholierenverkiezingen?

Hoe ziet de tweede kamer eruit als scholieren het voor het zeggen hebben? Om daar achter te komen, organiseert ProDemos de Scholierenverkiezingen, vlak voor de echte verkiezingen. Vaak lijkt de uitslag van de Scholierenverkiezingen erg op de werkelijke verkiezingsuitslag.

Hoe kan mijn school meedoen aan de Scholierenverkiezingen?

Docenten in het voortgezet onderwijs en mbo kunnen zich inschrijven voor de Scholierenverkiezingen. Na aanmelding kun je een printbaar stembiljet downloaden. Daarmee kun je zelf verkiezingen op school organiseren. Ook krijg je een inlogcode voor de website om de uitslag voor 16 maart in te vullen. Hier vind je een uitgebreide docentenhandleiding.

Wanneer worden de uitslagen van de Scholierenverkiezingen bekend?

Dinsdagmiddag 16 maart vanaf 17.30 uur (onder voorbehoud) zijn alle uitslagen te vinden op deze website. De uitslag van je eigen school kun je dan vergelijken met de landelijke uitslag, maar ook bijvoorbeeld met de uitslagen van andere scholen in je gemeente of provincie.

Wanneer zijn de Scholierenverkiezingen 2021?

De Scholierenverkiezingen voor de tweede kamer zijn van 1 tot en met 16 maart 2021 (onder voorbehoud). De uitslag van jouw school moet je op 16 maart voor 16.00 uur invullen op de website van de Scholierenverkiezingen.

Tot wanneer kan ik kan me inschrijven?

De uiterste aanmelddatum is 15 maart.

Gaan de Scholierenverkiezingen door, ondanks corona?

De Scholierenverkiezingen gaan door, mits de scholen in de week van de verkiezingen (15, 16 en 17 maart) open zijn. ProDemos organiseert dan gewoon de Scholierenverkiezingen en we helpen docenten dat coronaproof te doen. Zoals het er nu voorstaat gaan de Scholierenverkiezingen in ieder geval door!

Als de scholen in de week van de verkiezingen onverhoopt opnieuw gesloten zijn, gaan de Scholierenverkiezingen helaas niet door. Meld je school aan om per e-mail op de hoogte gehouden te worden over de Scholierenverkiezingen.

Waarom kunnen de Scholierenverkiezingen niet online plaatsvinden?

Tot 2016 hielden we de Scholierenverkiezingen online, maar sinds 2017 kiezen we er bewust voor om dat niet meer te doen, ook dit jaar niet. De reden is dat we niet de beschikking hebben over een platform dat de volledige anonimiteit van de leerlingen kan garanderen. En ook al gaat het hier om schaduwverkiezingen: we nemen privacy en stemgeheim heel serieus. De Scholierenverkiezingen kunnen daarom helaas niet online plaatsvinden.

Hebben jullie tips om de Scholierenverkiezingen coronaproof te organiseren?

Jazeker! Net als de echte verkiezingen zullen de Scholierenverkiezingen dit jaar door corona anders verlopen. Toch is het nog steeds heel nuttig en leerzaam en vooral leuk om ook nu mee te doen met de Scholierenverkiezingen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om de Scholierenverkiezingen coronaproof te organiseren:

  • Verspreid de verkiezingen over een hele week. Laat een of meerdere klassen stemmen per dag. Bewaar de tussenstand in een kluis of in een afsluitbare ruimte.
  • Stem tijdens de pauze(s). Vraag de leerlingen om tijdens de pauze een voor een (bijv. op alfabetische volgorde) naar de klas te komen om te stemmen. De uitslagen gaan in een officiĆ«le envelop die in aanwezigheid van de laatste stemmer ondertekend en dichtgemaakt wordt.
  • Mail de leerlingen een stembiljet. De leerlingen printen de stembiljetten thuis, vullen ze in en doen de uitslag in een envelop. De envelop leveren ze in bij hun docent, onder vermelding van hun klas (zodat ze niet dubbel kunnen stemmen).
  • Koppel de Scholierenverkiezingen aan een toets of schoolexamen. Voeg het stembiljet toe aan de toets en zorg dat de leerlingen het stembiljet anoniem kunnen inleveren.