Scholierenverkiezingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de tweede plaats volgt de VVD. Daarna volgen de PVV en D66. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen.

GroenLinks kan dit jaar rekenen op 20,6% van de stemmen, gevolgd door de VVD met 14,2% van de stemmen. In 2015 was de PVV met bijna 20% van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen, maar de partij krijgt nu de steun van 12,1% van de scholieren. D66 krijgt 11% van de stemmen. Nieuwkomers Forum voor Democratie en DENK doen het ook goed. Bij de vorige Statenverkiezingen waren zij nog niet van de partij, maar nu zijn ze goed voor respectievelijk 6,6% en 3,7% van de stemmen.

Regionale partijen zijn op provinciaal niveau minder aantrekkelijk voor de jongeren. Bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018 stemde nog 17% van de jongeren op een lokale partij. Bij de Provinciale Statenverkiezingen komt slechts 2,1% van de stemmen bij regionale partijen terecht.

De provincies

De uitslag in de provincies laat een gelijk beeld zien. In vrijwel alle provincies is GroenLinks de grootste partij, meestal gevolgd door VVD, PVV of D66. In Zuid-Holland kon echter de VVD op meer stemmen rekenen dan GroenLinks. In Zeeland won de Partij voor de Dieren op de enige school die daar meedeed.

Opkomst

In totaal stemden 12.292 jongeren van 58 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat zijn meer leerlingen dan bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015. De leerlingen brachten tussen woensdag 13 maart en dinsdag 19 maart hun stem uit.

Kinderverkiezingen

Speciaal voor het basisonderwijs organiseerde ProDemos ook de Kinderverkiezingen. Ook hier was GroenLinks de grote winnaar met 25% van de stemmen, gevolgd door de Partij voor de Dieren met 15,6% van de stemmen.

Uitslagen bekijken

Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen. U kunt daar de landelijke uitslagen zien, onder ander per provincie, per plaats en per school. Ook vindt u hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen. Het is ook mogelijk om uitslagen te vergelijken.