Scholierenverkiezingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs van Friesland ligt, wordt GroenLinks morgen de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de tweede plaats volgt de PVV. Daarna volgen de VVD en Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen Friesland. In totaal stemden 1.540 jongeren van 6 scholen in het voortgezet onderwijs uit Friesland.

Uitslagen 16+ en 16-
GroenLinks kon dit jaar rekenen op 18,3% van de stemmen, gevolgd door de PVV met 17,9% van de stemmen. De VVD  behaalde 14,3% van de stemmen. Er waren dit jaar aparte stembiljetten voor leerlingen van 16 jaar en ouder en voor leerlingen onder de 16 jaar. Bij de leerlingen van 16 jaar en ouder won GroenLinks gevolgd door de PVV. Bij de leerlingen onder de 16 jaar won de PVV gevolgd door GroenLinks. 

Scholierenverkiezingen Wetterskip Fryslân
Bij de Scholierenverkiezingen voor Wetterskip Fryslân werd de VVD de grootste partij met 26,8% van de stemmen, gevolgd door de PvdA, Partij voor de Dieren en het CDA. Deze Scholierenverkiezingen werden op één Friese school gehouden.

Stellingen
Daarnaast mochten de leerlingen hun mening geven over drie stellingen. Op de stelling: “Liever een windmolen in een weiland dan drie voetbalvelden vol zonnepanelen.” antwoordde bijna 75% dat zij het hiermee eens waren. De stelling “Je kunt beter langer in een streekbus zitten dan fietsen naar een halte voor een korte rit.” werd door meer dan 37% van de leerlingen positief beantwoord. De stelling “Waterschappen moeten niet alleen het water schoonhouden, maar ook energie uit water halen.” kon op steun rekenen van bijna 90% van de leerlingen. De verkiezingen over de stellingen werden door één Friese school gehouden.

Speciale Scholierenverkiezingen in Friesland en Zeeland
Docenten uit Friesland en Zeeland die zich inschreven voor de komende Scholierenverkiezingen, ontvingen meerdere stembiljetten: voor de Scholierenverkiezingen, voor de Waterschapsverkiezingen en een stembiljet met drie stellingen erop. Er waren aparte stembiljetten voor leerlingen van 16 jaar en ouder en voor leerlingen onder de 16 jaar.

Deze uitgebreide versie van de scholierenverkiezingen maakte onderdeel uit van een speciaal aanbod van ProDemos, samen met de provincies Zeeland en Fryslân, het Wetterskip Fryslân en het waterschap Scheldestromen. Bij dit aanbod hoorde ook extra gastlessen en lesmateriaal.

Uitslagen landelijke Scholierenverkiezingen
Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo van heel Nederland ligt, wordt GroenLinks de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Op de tweede plaats volgt de VVD. Daarna volgen de PVV en D66. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen.Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de landelijke Scholierenverkiezingen. U kunt de landelijke uitslagen zien, de uitslagen per provincie, per plaats en per school. Ook vindt u hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen. Het is ook mogelijk om uitslagen te vergelijken.