Scholierenverkiezingen

Als het aan de leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo ligt, wordt GroenLinks de grootste partij bij de Europese Parlementsverkiezingen. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. De partij kreeg 19,5% van de stemmen. Op de tweede plaats volgt de VVD met bijna 16%. Daarna volgt D66 met 13%. Forum voor Democratie (7,9%) en PVV (7,6%) eindigen bijna gelijk op de vierde en vijfde plaats, waarbij Forum voor Democratie 17 stemmen meer kreeg.


Ter gelegenheid van de Europese Parlementsverkiezingen werd de uitslag bekendgemaakt in het Huis van Europa in Den Haag door Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos. Bij de bijeenkomst waren schoolklassen aanwezig van het Grotius College uit Delft en het Kalsbeek College uit Woerden. Namens de politieke partijen waren onder andere lijsttrekkers Paul Berendsen (De Groenen) en Reinier van Lanschot (Volt Nederland) aanwezig en kandidaat-Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA), Catharina Rinzema (VVD) en Aiman Al Gharabawy (DENK).

Bij de vorige Europese Parlementsverkiezingen, in 2014, was de PVV de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen. Deze partij, die toen goed was voor bijna 15% van de stemmen, kan nu rekenen op 7,6% van de stemmen. De tweede partij was in 2014 de Piratenpartij met 14,5% van de stemmen. Hun samenwerkingsverband met ‘vandeRegio’ kon dit jaar rekenen op 1,8% van de stemmen. 

Opkomst
In totaal stemden 6207 jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat zijn ongeveer evenveel leerlingen als bij de Europese Parlementsverkiezingen in 2014, toen 6299 scholieren stemden. De leerlingen brachten tussen donderdag 16 mei en woensdag 22 mei hun stem uit.

Uitslagen bekijken
Via uitslagen.scholierenverkiezingen.nl vindt u de uitslagen van de Scholierenverkiezingen. U kunt daar de landelijke uitslagen zien, onder ander per plaats en per school. Ook vindt u hier alle uitslagen van eerdere verkiezingen. Het is ook mogelijk om uitslagen te vergelijken.