Scholierenverkiezingen

Op 10 december wordt de inschrijving van de Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Staten geopend. Vanaf dat moment kunnen middelbare scholen en mbo’s zich gratis inschrijven voor de Scholierenverkiezingen 2019.

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart organiseert ProDemos wederom Kinderverkiezingen en Scholierenverkiezingen. Voordat de volwassenen mogen stemmen, mogen leerlingen van groep 7/8, het voortgezet onderwijs en mbo eerst hun stem laten horen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk hoe de Nederlandse politiek eruitziet als jongeren het voor het zeggen hebben. Deelnemen kan gratis via www.scholierenverkiezingen.nl.

De Scholierenverkiezingen geven vaak een goede indicatie voor de uitslag van de echte verkiezingen: winst en verlies van partijen vertonen in grote lijnen eenzelfde patroon. De landelijke Scholierenverkiezingen worden voor de 26e keer georganiseerd. Stemmen kan van woensdag 13 maart tot dinsdag 19 maart. De uitslag wordt die avond bekendgemaakt.