Scholierenverkiezingen

Jullie hebben het officiële gedeelte afgerond, gefeliciteerd! Nu is het tijd om een goed verkiezingsprogramma te schrijven. In een verkiezingsprogramma schrijf je wat  je graag wilt bereiken als partij. Als je goed weet waar jullie partij voor staat, kunnen jullie nadenken over jullie verkiezingsbeloften. Waar zet jullie partij zich voor in?

Stap 3.1: Schrijf een verkiezingsprogramma

In het verkiezingsprogramma staan concrete plannen. Je moet daarin dus precies opschrijven wat jullie willen bereiken en hoe jullie dat gaan doen.

Bijvoorbeeld: Als in jullie standpunten staat dat jullie gezondheid erg belangrijk vinden,  kun je daar in je verkiezingsprogramma een concreet plan aan koppelen. Gratis appels uitdelen bijvoorbeeld, of geen vette snacks in de kantine.

Opdracht

  1. Schrijf een verkiezingsprogramma van ongeveer één A4. Zorg dat jullie precies opschrijven wat jullie partij wil doen. De kiezers moeten weten waar ze op stemmen.
  2. Bedenk een goede titel voor jullie programma.

Stap 3.2: Check op haalbaarheid

Wees je ervan bewust dat kiezers en journalisten in de gaten houden of je ook doet wat je belooft. Beloof dus niet teveel!

Opdracht

Controleer jullie verkiezingsprogramma op haalbaarheid. Maak een begroting voor jullie plannen en voeg dit toe aan het verkiezingsprogramma. Bereken voor ieder plan wat het gaat kosten, bedenk ook hoe je aan dit geld wilt komen.

Meer Weten

  • Nieuwe partijen

    Aan elke verkiezing doen ook nieuwe partijen mee die graag in de Tweede Kamer of de gemeenteraad willen komen. Iedereen in Nederland mag een politieke partij oprichten. Je hoeft niet meerderjarig te zijn. Maar als je mee wilt doen aan de verkiezingen dan moet je wel minimaal 18 jaar zijn. Hoe doe je dat eigenlijk, een politieke partij oprichten?

    1. Je bedenkt een programma waarin je opschrijft welke ideeën jouw partij heeft.
    2. Je bedenkt een pakkende naam, die goed te onthouden is. De naam mag niet discriminerend of kwetsend zijn. De naam mag ook niet teveel lijken op de naam van een andere partij.
    3. Je gaat op zoek naar mensen die lid willen worden van jouw partij. Zij moeten geld betalen om lid te worden.
    4. Je gaat je partij officieel oprichten.
      Bij de notaris: de naam, plaats, het doel en de regels van de partij worden opgeschreven. Dit kost een paar honderd euro.
      Bij de Kamer van Koophandel: alle bedrijven en partijen van Nederland staan hier ingeschreven. Dit kost ongeveer 40 euro per jaar.
      Bij de Kiesraad: als je mee wilt doen aan de verkiezingen moet je je hier inschrijven. Hiervoor betaal je 450 euro. Als jouw partij in de Tweede Kamer komt, krijg je dit geld terug.
      Bij de gemeente: als je een lokale partij bent, moet je je inschrijven bij de gemeente.
    5. Als je partij is opgericht ga je campagne voeren zodat veel mensen op jouw partij gaan stemmen bij de verkiezingen.
  • Verkiezingsprogramma

    Bijna alle partijen maken een verkiezingsprogramma voordat er verkiezingen zijn. Hier staan alle plannen en ideeën van een partij in.
    Er staan vaak allerlei beloften in een verkiezingsprogramma, zoals om de overlast van criminelen aan te pakken. Het is voor partijen heel lastig om na de verkiezingen al hun plannen en ideeën uit te voeren, zeker in Nederland. Doordat er na de verkiezingen een regering wordt gevormd met meerdere partijen, moet er worden samengewerkt.

    Maar weinig kiezers lezen de verkiezingsprogramma’s, die zijn soms wel vijftig bladzijden dik! Sommige mensen maken hun keuze door de StemWijzer te doen, of door te kijken welke lijsttrekker ze de beste vinden. Ook kunnen ze kijken wat de partijen tot nu toe bereikt hebben.