Scholierenverkiezingen

Jullie hebben nu een partij opgericht en een verkiezingsprogramma geschreven.  Het enige wat jullie nu nog nodig hebben zijn stemmen, het liefst heel veel stemmen. Om ervoor te zorgen dat veel mensen op jullie partij gaan stemmen moet je de partij promoten. We noemen dit campagne voeren: reclame maken voor een politieke partij. Vooral in tijden van verkiezingen is dit erg belangrijk. Partijen proberen door campagne te voeren meer bekendheid te krijgen en zo meer stemmen te trekken.

Stap 4.1: Bedenk een campagnestrategie

Hoe beter de promotiecampagne, des te meer stemmen jullie partij krijgt. Jullie gaan nu bedenken hoe jullie partij ‘in de markt’ moet worden gezet. Welk onderwerp wil je dat de kiezers aan jullie partij koppelen?

Opdracht

Wat wordt je kernboodschap bij deze verkiezingen? Het is verstandig om je niet op teveel onderwerpen te richten. Je strijdt met andere partijen om de aandacht van de kiezer. Waarom zou hij op jouw partij moeten stemmen? Wat maakt jullie partij uniek?

Stap 4.2: Maak een verkiezingsaffiche

Om stemmen te trekken heeft jullie partij bekendheid nodig. Het is belangrijk dat jullie partij goed zichtbaar is voor de kiezers. Daarom gaan jullie nu een verkiezingsaffiche maken. Dit affiche komt op school of in de klas te hangen.

Het liefst wil je bereiken dat mensen aan het affiche al kunnen zien waar jullie partij voor staat. Je kunt dit doen met behulp van tekeningen en symbolen, maar je kunt ook jullie belangrijkste standpunten op de poster schrijven. Of kies je er liever voor om een foto van de lijsttrekker op de verkiezingsposter te zetten?

Ook is het belangrijk dat jullie partij herkenbaar is. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een goed logo te ontwerpen.

Opdracht

  1. Ontwerp een logo dat goed bij jullie partij past. Denk na over het lettertype, kleurgebruik en bijvoorbeeld symbolen.
  2. Een korte maar krachtige boodschap is soms effectiever dan een lang verhaal. Kunnen jullie je partij in één zin omschrijven? Verzin een verkiezingsleus die past bij de boodschap die jullie over willen brengen met jullie partij.
  3. Maak een poster voor jullie partij. Zorg dat in ieder geval de naam van jullie partij, het logo en jullie verkiezingsleus duidelijk op de poster staan.

Stap 4.3: Schrijf een toespraak

Voordat iedereen gaat stemmen zal er een moment komen waarin de partijen zich presenteren. Alle lijsttrekkers geven dan een korte presentatie van hun partij. In maximaal 1 minuut moet jullie lijsttrekker kunnen vertellen waarom jullie partij de beste is, waar jullie voor staan en waarom mensen op jullie moeten stemmen.

Het is belangrijk dat jullie deze presentatie goed voorbereiden.

Opdracht

  1. Schrijf een speech van maximaal 1 minuut. Jullie schrijven deze speech met z’n allen. In het echt wordt de lijsttrekker ook geholpen met het schrijven van zijn speech.
  2. De lijsttrekker moet uiteindelijk zelf de toespraak houden.

Stap 4.4: Nog meer campagne

Een verkiezingsposter maken en een speech houden zijn nog maar het begin van jullie campagne. Bedenk nog meer manieren waarop jullie partij stemmen kan krijgen. Ga je flyeren? T-shirts bedrukken? Een lied schrijven? Een verkiezingsfilmpje maken?

Opdracht

Bedenk nog minimaal één manier om jullie partij te promoten. Werk dit idee uit en voer het uit.

Meer Weten

  • Campagne

    Campagne voeren is reclame maken voor een politieke partij. Politieke partijen willen graag bekend zijn bij de mensen in het land. Want hoe meer mensen je kennen en je goed vinden, hoe meer stemmen je krijgt.

    Daarom nemen de partijen televisiespotjes op, doen ze mee aan televisieprogramma’s, delen ze folders uit en hangen ze posters op.

    Als je later de politiek in wil gaan, is het dus belangrijk om goed te kunnen spreken voor een groep mensen. Je moet niet bang zijn om een spreekbeurt te houden of voor een camera te staan. Ook is het belangrijk dat je goed kunt uitleggen wat jouw ideeën zijn. 

  • Verkiezingsposters

    Verkiezingsposters waren vroeger een groot onderdeel van de campagne. Voordat televisie en internet bestonden waren de posters een belangrijke manier om nieuwe kiezers te bereiken. Ze werden gebruikt om de boodschap van een partij duidelijk te maken. En om ervoor te zorgen dat de partij meer bekendheid kreeg.

    Nu staat op een verkiezingsposter vaak een foto van de lijsttrekker, de naam van de partij en een verkiezingsleus. Maar vroeger waren de posters heel anders. Er stonden tekeningen op die een beeld moesten geven van de ideeën van een partij.

    Ook heeft elke partij zijn eigen kleuren. De PvdA en SP gebruiken graag de kleur rood. D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en het CDA gebruiken groen. De SGP en VVD gebruiken allebei de kleuren oranje en blauw. En de ChristenUnie en de PVV gebruiken blauw.

    De mooiste verkiezingsposters met uitgebreide achtergrondinformatie vind je op deze website

  • Lijsttrekkers

    De persoon die op de eerste plaats van de kandidatenlijst. De lijst met de mensen op wie je kunt stemmen. staat noemen we de lijsttrekker. De lijsttrekker is de bekendste persoon van de partij en vaak ook de leider van de partij.

    De lijsttrekker doet mee aan het lijsttrekkersdebat op tv. De leiders van de partijen gaan hier met elkaar in discussie over belangrijke onderwerpen in de politiek. Het is belangrijk dat een lijsttrekker een goede uitstraling heeft want hij wordt door veel mensen gezien.